Ekonomi

Deniz Taşımacılığından Kaynaklanan Karbon Dioksit Emisyonlarının İzlenmesine İlişkin AB Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

Avrupa Birliği’nin (AB) “Deniz Taşımacılığından Kaynaklanan Karbon Dioksit Emisyonlarının İzlenmesi, Raporlanması ve Doğrulanması (MRV)” konulu güncellenen yönetmeliği yürürlüğe girdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, söz konusu yönetmeliğin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından 2015 yılında kabul edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren AB/Avrupa Ekonomik Alanı’na (EEA) uğrayan ticari amaçlı yük ve yolcu taşıyan 5 bin GT ve üzeri gemilerin karbondioksit emisyonlarının izlenmesi, raporlanması ve doğrulanmasının yapılacağı belirtildi. ) limanlar, taşıdıkları bayrak veya ait oldukları ülke ne olursa olsun, yönetmelikle zorunlu hale getirilmiştir. çağrıldı.

“Deniz Taşımacılığı Faaliyetlerinin AB Emisyon Ticaret Sistemine (ETS) Dahil Edilmesini Sağlamak ve Ek Sera Gazı Emisyonlarını ve Ek Gemi Türlerinden Kaynaklanan Emisyonları İzlemek, Raporlamak ve Doğrulamak için Değiştirilmiş Yönetmelik (AB) 2015/757” (AB) 2023/ İçinde 957 sayılı yönetmeliğin 16 Mayıs 2023 tarihli ve L130 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı belirtilen açıklamada, güncellenen yönetmeliğin bugün yürürlüğe girdiği bildirildi.

Açıklamada, yeni düzenleme ile karbondioksit emisyonlarının yanı sıra metan gazı ve nitrojen protoksit emisyonlarının da uygulamaya dahil edildiğine dikkat çekilerek şu bilgiler paylaşıldı:

“Ticari amaçla yük veya yolcu taşıyan 5 bin GT ve üzeri gemiler için; son uğrak limanından üye devletlerin yetki alanındaki bir limana veya üye devletin yetki alanındaki bir limandan bir sonraki limana yaptıkları seferler sırasında” uğrak limanlarında, ayrıca üye ülkelerin yetkisi altındaki limanların ortasında yaptıkları seferler sırasında açığa çıkan sera gazı emisyonları AB Emisyon Ticaret Sistemine dahil edilmektedir.

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 400-5 bin GT arası genel kargo gemileri ile 400 GT üzeri açık deniz gemileri de sera gazı emisyonlarına ilişkin yukarıda belirtilen düzenleme kapsamında olacak. Bu kapsamda izleme planlarının değerlendirilmesi ve onaylanması, emisyon raporlarının doğrulanması ve uygunluk belgesi (DOC) süreçleri Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yürütülmektedir. İlgili gemi işletmecileri, 2025 yılından itibaren bir önceki yıla ait toplu emisyon verilerini her yıl 28 Şubat – 31 Mart tarihleri ​​arasında yetkili kurumlara sunacak.

yahyali-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu