Haber

Dünya basınında depremlerin ilk yılı: ‘Yıkım devam ediyor’

Maraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve resmi açıklamalara göre 53 bin 537 kişinin ölümüne, 107 bin 213 kişinin yaralanmasına neden olan depremler henüz ilk yılında. Depremlerin ilk yılında deprem bölgesindeki durum dünya basınında geniş yer buldu.

POLITICO: YÜZLERCE ÇOCUK HALA KAYIP

ABD’li Politico haber sitesi, “Türkiye’de depremin üzerinden 1 yıl geçti, yıkım devam ediyor” başlıklı haberinde şu değerlendirmeye yer verdi: “Yüzlerce çocuk hâlâ kayıp; aileleri, çocuklarının enkaz altından çıkarılıp hastaneye kaldırıldığını söylüyor.” yakındaki hastanelere götürüldüler ama o zamandan beri kayıplar.” Gönül Tol imzalı haberde, kadın ve çocuklara hukuki ve manevi destek sağlamak amacıyla kurulan İlk Çocuk ve Kadın Derneği’nin, ailelerden çocuklarının organ tacirlerinin eline geçtiğine dair şikayetler aldığı ve Menzil ve İsmailağa gibi mezheplerin olduğunu ve hükümetin iddiaları reddettiğini söyledi.

Haberde, depremlerde 3 milyondan fazla kişinin yerinden edildiği, yüz binlerce kişinin konteyner ve çadırlarda yaşadığı, binlerce kişiye ise çadır bile verilmediği, bu kişilerin yakınlarından yardım almak zorunda kaldığı belirtildi.

CNN: HATAY’DA DÜN GİBİ DEPREM

ABD’nin CNN International haber sitesi, “Türkiye’de depremden sağ kurtulanlar bir yıl sonra hayatlarını yeniden kurmaya çalışıyor: ‘Ziyaret edecek mezarlığı olan insanlara imreniyorum” başlıklı haberinde Maraş depreminin birinci yıl dönümüne yer verdi. Antep’te depreme yakalanan Sezai Karabaş ve 6 yaşındaki kızı Şengül’ün hikayesine yer veren CNN de Hatay’daki duruma dikkat çekerek, şehrin bazı bölümlerinin hâlâ eskisi gibi göründüğüne dikkat çekti. deprem daha dün meydana geldi.

Hatay’da ağır hasarlı pek çok binanın hâlâ yıkılmayı beklediğini belirten CNN International, “Antakya’nın merkezinde çok az yaşam belirtisi bulunduğunu ve çok az binanın içinde hâlâ yaşayanların göründüğünü” belirtti. CNN’in haberinde ayrıca birçok depremzedenin kayıp yakınlarını arama çalışmalarının devam ettiği hatırlatıldı.

AP: DEPREM HASTALARI ‘SESİMİ DUYAN VAR MI?’ O SORAR

ABD’nin Associated Press (AP) haber ajansı, “Türkiye, geçen yıl yaşanan depremde enkaz altında kalan binlerce insanın yasını tutuyor” başlıklı haberinde, 2011’de düzenlenen anma etkinliklerinde merkezi ve yerel yönetim temsilcilerine yönelik protestolara dikkat çekti. deprem bölgesi. AP, Antakya’da öfkeli kalabalığın polisle karşı karşıya geldiğini, CHP’li Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın istifa davetleriyle karşı karşıya kaldığını, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın konuşması sırasında yuhalandığını bildirdi.

Antakya’daki anma töreninde kalabalık, “Sesimi duyan var mı?” sloganları attı. AP, iktidar ve muhalefet partilerinden hükümet yetkilileri ve siyasetçilerin bugün deprem bölgesinde olacağını bildirdi. Ajans, haberinde Malatya’da resmi etkinlikler dışında etkinliklere üç gün süreyle yasak getirildiğine de dikkat çekti.

WP: ‘SOKAKTAN GEÇEN HERKES İÇİNDE OĞLUMU ARIYORUM’

Depremlerin ilk yılını ele alan ABD’nin Washington Post (WP) gazetesi, “Türkiye, yıkıcı depremden bir yıl sonra yeniden inşa için çalışıyor” başlıklı haberinde, hayatını kaybedenlerden Sema Güleç’in anlatımlarına yer verdi. depremde yakınları.

İskenderun yakınlarında “sokaktan geçen herkeste oğlunun yüzünü aradığını” anlatan Güleç, deprem gecesi evde olan 25 yaşındaki mimar oğlu Batuhan’ın akıbetiyle ilgili ise şunları söyledi: “Aklımızda o kadar çok soru var ki? Ne oldu ona? Yaklaşık bir yıldır bir son var.” , kapanmadan yaşıyoruz. Günler ve geceler hep aynı.”

Haberde, Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli mültecilerin hayatının daha da zorlaştığı belirtiliyor. Humus kentinden Hatay’a gelen, eşi ve 5 çocuğuyla birlikte çadırda kalan Mustafa El Ömer, “Depremlerden sonra hayat daha da zorlaştı.” ” sözlerine yer verildi. Ömer, “Bu çadır kentten daha iyi bir durum yok. Yardım alamıyoruz ama umarım yakın zamanda bir konteyner verirler.”

GUARDIAN: İNŞAAT YENİ PARLAK BİNALAR YARATABİLİR AMA…

İngiltere’nin The Guardian gazetesi depremin ilk yılına ilişkin haberini “Cesur sözlere rağmen Türkiye’nin deprem sonrası yeniden yapılanmasında belirsizlik sürüyor” sözleriyle okuyucularıyla paylaştı. Haberde, deprem bölgesinin yeniden inşasına ilişkin aradan bir yıl geçmesine rağmen soru işaretlerinin devam ettiğine dikkat çekildi.

Haberde ayrıca depremin yol açtığı yıkıma da dikkat çekilerek, “Birçok insan için ölü sayısının bu kadar yüksek olmasının açık bir suçlusu var ve bu da inşaat sektöründeki yolsuzluk.” The Guardian, bu durumun bir başka kanıtının da aynı bölgede ayakta kalan yapıların yanında yıkılan başka yapıların da bulunması olduğunu yazdı.

Rapor şu sonuca varıyordu: “Devasa fiziksel yıkımın ötesinde, ülke genelinde insanların yaşadığı acıyı kavramak da aynı derecede zordur; bu acı çoğu kişi için toplulukların tamamının yok edilmesiyle birleşmiştir. Yeniden inşa, parlak yeni kuleler üretebilir, ancak toplulukların restorasyonu da beraberinde getirir. tamamen farklı bir mücadele.”

(DIŞ HABER SERVİSİ)

ermenek-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu