Ekonomi

‘Salıpazarı kestane balı’ coğrafi işaret aldı

Coğrafi işaretli eser sayısını artırmak için çalışmalarını sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi, bir klasik olan ‘Salıpazarı kestane balı’nı da tescilledi.

Türk Patent ve Marka Kurumu, Belediye Tarım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın başvurusunu kabul ederek, başvuruyu onayladı. Böylece belediyenin coğrafi işaret aldığı markalı ürün sayısı 3’e yükseldi. Tescilli ve markalı çalışmaların kent ekonomisine ve tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, coğrafi işaret sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi. işaretli eserler

Organik eserlere ve gıdalara olan talep her geçen gün artarken, yerel yönetimler de şehirlerindeki eserlere coğrafi işaret belgesi almak için yaptıkları çalışmalara ağırlık veriyor. Samsun’un kültürel özelliklerinin bir parçası olan yöresel lezzetleri yurt içi ve yurt dışına tanıtmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi Tarım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, kentin yöresel ürünlerini markalaştırmaya devam ediyor. Daha önce Samsun’da ilgili kurum ve kuruluşların girişimleriyle kaz tridi, Samsun simidi, Bafra kaymaklı lokum, Çarşamba pidesi, Terme pidesi, Bafra pidesi, Yakakent mantısı, Çarşamba boğum, Vezirköprü Tahtaköprü kilim, Susuz bez, Vezirköprü semaver, yumurta topuk çarşamba ayakkabı. sekizgen başlık, Bafra zembili, coğrafi işaret belgeleri Bafra düğüm noktasına götürüldü. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin coğrafi işaret belgeli ürün sayısını artırma çalışmaları birer birer sonuç veriyor.

Son olarak arıcılıkta öne çıkan ilçelerden biri olan Salipazarı ile özdeşleşen kestane balının markalaştırılması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuran Samsun Büyükşehir Belediyesi, 1,5 yıllık bekleyişin ardından bu işi tescil ettirdi. 16 Ocak 2023 tarih ve 141 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Klasik Eser Adı Bülteni’nde yayımlanan kararla tescilli ürün sayısı 16’ya yükseldi. Böylece belediyenin coğrafi işaret aldığı marka eser sayısı 3’e yükseldi. Kestane balında marka haline gelecek olan Salipazarı’nda bu gelişme sevinçle karşılandı.

“Kestane balımızı dünyaya duyurmak istiyoruz”

Karacalar Mahallesi’nde arıcılık yapan üreticiler, kestane balının coğrafi işaret belgesi alma sürecini takip ettiklerini belirterek, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. 92 yaşındaki Kamil Onay, ailesinin 3 kuşaktır arıcılık yaptığını belirterek, “İlçemizde uzun yıllardır kestane balı üretiyoruz. Bu konuda Salipazarı çok iyi durumda. Ürettiğimiz ballar tamamen doğal bir ortamda özellikleri ve kalitesiyle marka olma yolunda ilerliyor.Şimdi de çalışmalarımızı tüm dünyaya duyurmak istiyoruz.”Belediyemizin gayretleri ile çok değerli mesafeler kat ettik. Kestane balımız tescillendi. İnşallah her yerde adını duyurarak vatandaşlarımıza bu lezzeti tattıracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir ve ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.

“Yerel eserlerin potansiyelini vurgulamak için çalışıyoruz”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, kentin geleneksel ürünlerinin markalaştırılmasının önemine işaret ederek, “Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip ilimiz çok zengin bir klasik mutfak kültürüne sahip. Samsun’un yerel eserleri ve potansiyelleri.Bu bakımdan eserler için coğrafi işaret belgesi alınması büyük değer taşımaktadır.Çünkü tescil, tarımsal işlerin ekonomik maliyetini artırmakta ve daha kolay pazarlanabilmesini sağlamaktadır.Özel beceriler ve yer kullanımı Bölgeye özgü doğal kaynakların onaylanmasındaki isimlerin kültürel kimliğin oluşmasına katkı sağlıyor. İlimizde bulunan eserler için coğrafi işaret belgesi alınması konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu